Referentna kamatna stopa i dalje 9,5 posto

Bez autora
Mar 08 2012

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5 posto. U skladu sa ranijim projekcijama NBS, međugodišnja inflacija se u januaru vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja i iznosila je 5,6 posto.Nastavak pada posledica je, pre svega, niske agregatne tražnje i visokih mesečnih stopa inflacije iz istog perioda prethodne godine. Očekuje se da će međugodišnja inflacija u martu ili aprilu biti oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Referentna kamatna stopa i dalje 9,5 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5 posto.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, u skladu sa ranijim projekcijama NBS, međugodišnja inflacija se u januaru vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja i iznosila je 5,6 posto. Nastavak pada  posledica je, pre svega, niske agregatne tražnje i visokih mesečnih stopa inflacije iz istog perioda prethodne godine. Očekuje se da će međugodišnja inflacija u martu ili aprilu biti oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Uzimajući u obzir faktore inflacije koji deluju na srednji rok kao što su niska agregatna tražnja, rast uvoznih cena, rizici iz međunarodnog okruženja i domena fiskalne politike, Izvršni odbor NBS je odlučio da zadrži referentnu stopu na sadašnjem nivou. Izvršni odbor NBS i dalje naglašava da održavanje budžetskog deficita u skladu sa zakonom utvrđenim pravilima o fiskalnoj odgovornosti predstavlja jedan od ključnih preduslova očuvanja makroekonomske stabilnosti zemlje, dodaje se u saopštenju.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 12. april 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik